Connect with us

Законодавство

Українські коньяки: від світло-солом’яного до рожевого

Опубліковано

Набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Правил виробництва коньяків України» від 27 грудня 2017 р. № 702.

Згідно з Правилами під час застосування виноматеріалів для виготовлення коньячних спиртів, вони не повинні мати сторонніх та специфічних тонів та присмаків, а колір має бути від світло-солом’яного до рожевого. Допускається застосування матеріалів з об’ємною часткою дріжджових осадів не більше 3%.

Забороняється використовувати хворі виноматеріали, з вадами та одержані не у білий спосіб виробництва. Також заборонено використання виноматеріалів, які мають сильно виражений специфічний сортовий аромат, не властивий коньякам України, чи які вироблені з винограду гібридних сортів або сортів виду Лабруска.

Коньячні виноматеріали мають доглядатися як і столові виноматеріали, проте без додавання сірчистої кислоти або її замінників.

Виноматеріали мають переганяти у термін до 1 квітня наступного року за роком врожаю винограду. За рішенням керівника підприємства дозволяється відхилення від терміну до 1 липня.

Залежно від походження спирту, способу та строку його витримки коньяки України поділяються на ординарні та марочні.

Марочні коньяки дозволено виготовляти з сортозмішаних виноматеріалів, якщо вони за своїми фізико-хімічними показниками відповідають сортовим.

Дистиляція виноматеріалів для марочних коньяків має здійснюватися на апаратах періодичної дії.

Ординарні коньяки можуть виготовляти зі столових сортів винограду, що перероблені на коньячні виноматеріали.

Коньячний спирт може витримуватися:

  • у дубовій тарі для виробництва ординарних і марочних коньяків;
  • в емальованих чи нержавіючих ємностях з дубовою клепкою – для виробництва ординарних коньяків.

Витримку спиртів необхідно проводити у капітальних приміщеннях за температури 15 – 25° C та відносної вологості повітря 75 – 85%.

Ординарні коньяки поділяються на:

  • коньяки «3 зірочки» – із спиртів витриманих не менше 3 років;
  • коньяки «4 зірочки» – зі спирту середнього віку не менше 4 років витримки;
  • коньяки «5 зірочок» – спирт середнього віку не менше 5 років витримки.

Марочні коньяки виготовляють із коньячних спиртів виключно вітчизняного походження і поділяють на:

  • групи «КВ» – спирт середнього віку не менше 6 років витримки;
  • вищої якості, групи «КВВЯ» – не менше 8 років витримки;
  • старі, групи «КС» – не менше 10 років витримки;
  • дуже старі, групи «ДС» – не менше 20 років витримки;
  • колекційні – спеціально відібрані марочні коньяки, які пройшли післякупажний відпочинок та додатково витримані у дубовій тарі не менше 3 років.
Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Про затвердження Правил виробництва коньяків України
||
№ Документа: 702
Дата прийняття: 27.12.2018
Дата набрання чинності: 10.02.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 30.07.2018
Номер реєстрації в Мінюсті: 875/32327
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Про затвердження Правил виробництва коньяків України
||
№ Документа: 702
Дата прийняття: 27.12.2018
Дата набрання чинності: 10.02.2019
Дата реєстрації в Мінюсті: 30.07.2018
Номер реєстрації в Мінюсті: 875/32327
Внутрішній номер документа: Немає