Connect with us

Законодавство

Спільна опіка: дитина зможе почергово проживати з кожним із батьків

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону щодо спільної опіки батьків над дітьми № 12123.

Новою редакцією ч. 1 ст. 161 Сімейного кодексу України передбачено визначити, що якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо місця проживання малолітньої дитини, спір між ними може бути вирішений органом опіки та піклування або судом.

За результатами вирішення спору щодо визначення місця проживання малолітньої дитини орган опіки та піклування або суд може встановити спільну батьківську опіку з почерговим проживанням дитини з кожним з батьків за відповідним графіком або визначити місце проживання дитини з одним з батьків із забезпеченням контакту (батьківського часу, участі у вихованні) дитини з іншим з батьків.

Час, який дитина проводить з кожним з батьків, визначається, виходячи з обставин справи, потреб та інтересів дитини, у тому числі для забезпечення її права на освіту, індивідуальний розвиток та відпочинок.

Читайте також: Саме лише заперечення одного з батьків проти позбавлення його батьківських прав не свідчить про його інтерес до дитини

Спільна батьківська опіка вважається такою, що відповідає найкращим інтересам дитини, якщо другий з батьків не довів наявності обставин, які могли б суперечити встановленню спільної батьківської опіки.

Спільна батьківська опіка не може бути встановлена, якщо має місце жорстоке поводження чи домашнє насильство над дитиною з боку одного з батьків.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, спроможність кожного з батьків піклуватися про дитину особисто, бажання батьків бути опікунами, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення.

При оцінці та визначенні найкращих інтересів дитини підлягають врахуванню: думка дитини; індивідуальність дитини; захист і безпека дитини; право дитини на освіту; збереження стабільності в оточенні дитини, інші обставини, що мають значення для забезпечення найкращих інтересів дитини.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.