Connect with us

Законодавство

Чи звільнятимуть суддів за їхні скасовані або змінені рішення?

Опубліковано

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів» № 2271.

Законопроектом, з метою вдосконалення порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, пропонується внести зміни до ч. 2 ст. 106 Закону «Про судоустрій і статус суддів», якими встановити, що скасування або зміна судового рішення має наслідком притягнення судді, який брав участь у його ухваленні до дисциплінарної відповідальності у вигляді накладення такого дисциплінарне стягнення у разі ухвалення такого рішення:

  • Європейським судом з прав людини проти України – внесення подання про звільнення всіх суддів всіх інстанцій, які брали участь у його ухваленні,
  • Верховним Судом – внесення подання про звільнення всіх суддів першої та апеляційної інстанцій, які брали участь у його ухваленні,
  • судом апеляційної інстанції – винесення попередження щодо суддів першої інстанції, які брали участь у його ухваленні.

В останньому випадку при повторному ухваленні такого рішення протягом року щодо одного і того ж судді – внесення подання про тимчасове (від одного до шести місяців) відсторонення його від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов’язковим направленням судді до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації, визначеного органом, що здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів, та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Ухвалення такого рішення судом апеляційної інстанції втретє протягом року щодо одного і того самого судді матиме наслідком внесення подання про його звільнення з посади.

Згадані факти запропоновано визнавати істотними дисциплінарними проступками або грубим нехтуванням обов’язками судді, що є несумісним зі статусом судді або виявляє його невідповідність займаній посаді.

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.