Connect with us

Судова практика

З 22 грудня 2018 р. всі адміністративні суди мали приймати документи через «Електронний суд»

Опубліковано

06 серпня 2020 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 160/1841/19 задовольнив касаційну скаргу позивача на рішення судів попередніх інстанцій, які безпідставно дійшли висновку, що позовна заява не містить належного підпису особи, яка її подала через «Електронний суд».

Ухвалою окружного адміністративного суду, залишеною без змін апеляційним адміністративним судом, позовну заяву було повернуто позивачеві на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України з тих підстав, що позовна заява подана позивачем за допомогою системи «Електронний суд», яка на момент її подання не функціонує, при цьому останню не підписано з дотриманням вимог пп. 15.1, 15.3 Перехідних положень КАС України.

У касаційній скарзі позивач посилався на порушення судами першої та апеляційної інстанцій його права на захист в суді.

Верховний Суд зазначив, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням ЄСІТС, за винятком випадків, визначених КАС України. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням ЄСІТС шляхом заповнення форм процесуальних документів.

Разом з тим наказом Державної судової адміністрації України від 22 грудня 2018 р. № 628 запроваджено тестову експлуатацію підсистеми «Електронний суд» у всіх місцевих та апеляційних судах України, під час якої усі місцеві та апеляційні суди у ході тестового режиму експлуатації підсистеми зобов’язано дотримуватись вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 р. № 30 у відповідній редакції.

Так, відповідно до п. 2.3 рішення Ради суддів України від 12 квітня 2018 р. № 16 передбачено, що низка норм Положення № 30, у тому числі і розд. XI (Підсистема «Електронний суд»), набирають чинності та можуть використовуватись у тестовому режимі виключно для судів, визначених пілотними згідно з відповідним наказом ДСА України.

Отже, Верховний Суд дійшов висновку, що з 22 грудня 2018 р. отримані всіма місцевими та апеляційними адміністративними судами заяви та інші процесуальні документи через підсистему «Електронний суд» мають реєструватися та розглядатися в установленому порядку.

Всі електронні документи, що надходять до суду, автоматично розміщуються у відповідному реєстрі електронної кореспонденції автоматизованої системи документообігу суду. Їхня реєстрація здійснюється за загальними правилами реєстрації вхідної кореспонденції, визначеними відповідними інструкціями з діловодства.

У цій справі позовна заява сформована у системі «Електронний суд» 25 лютого 2019 р., у графі «Підпис» зазначено прізвище, ім’я, по батькові заявника.

З огляду на те, що подання документа через систему «Електронний суд» без використання власного електронного цифрового підпису неможливе, суди попередніх інстанцій дійшли безпідставного висновку, що позовна заява не містить належного підпису особи, яка її подає.

Враховуючи викладене, Верховний Суд вирішив, що суд першої інстанції дійшов передчасного висновку про повернення позовної заяви позивачеві на підставі п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України, а суд апеляційної інстанції передчасно погодився із таким висновком.

Отже, ВС задовольнив касаційну скаргу позивача та направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду зі стадії відкриття провадження.

Підготував Леонід Лазебний

Повний текст рішення

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.