Connect with us

Юридична практика

Компенсація за травму на слизькому

Опубліковано

Непевна передноворічна погода вже принесла чимало сюрпризів, через які утворилися черги автомобілів «швидкої допомоги» до травмпунктів.

Попри передбачуваність снігопадів та ожеледиці в зимову пору, комунальні служби й інші організації, відповідальні за утримання об’єктів благоустрою в належному стані, здебільшого виявляються неготовими до них. Через їхню мляву реакцію на погодні явища люди зазнають травм, послизаючись там, де за законом не має бути слизько.

Відшкодовувати шкоду, яку зазнає травмована особа, мають саме ті, хто відповідає за відвернення «слизьких» небезпек.

Причому, відшкодуванню підлягає як матеріальна шкода (оплата вартості лікування), так і моральна (біль і страждання, яких зазнає постраждала особа).

Судова практика показує, що моральну шкоду, хоч і в незначних сумах, але таки відшкодовують, як-от 5 000 грн у справі № 554/1583/16-ц (постанова Верховного Суду від 28 жовтня 2019 р.) чи 10 000 грн у справі  № 264/1769/19 (постанова Донецького апеляційного суду від 15 жовтня 2019 р.).

Розглядаючи справи, суди виходять з презумпції вини відповідача у заподіянні шкоди, оскільки закон не покладає на позивача обов’язку її доказування.

Якщо під час розгляду справи зазначену презумпцію не спростовано, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди. Від цього правового висновку, викладеного у постанові Верховного Суду України від 19 серпня 2014 р. у справі № 3-51гс14, дотепер не відступили.

Увесь алгоритм оформлення відшкодування – у новій процедурі Отримання компенсації в разі травмування через ожеледицю на порталі Lex.

Підготував Леонід Лазебний

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.