В Україні
Для дієтичного харчування в дитячих закладах дозволили соняшникову олію
Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка вносить зміни до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку.
Так, доповнено групи харчових продуктів, що використовуються для організації харчування в межах встановлених норм такими позиціями, як олія соняшникова та кукурудзяна, зернові культури (наприклад, гречка), плоди сушені (наприклад, шипшини), молоко безлактозне.
Читайте також: Впровадження нового шкільного меню перенесуть на початок 2022 р.
До внесення змін дозволялось використовувати лише рафіновану олію, що містить більше ніж 50 % мононенасичених жирів і менше ніж 40 % поліненасичених жирів. Під зазначені характеристики соняшникова олія не підпадає.
Також уточнено кількість певних груп харчових продуктів, а також частоту їх включення до певних прийомів їжі, наприклад, сік можна давати на сніданок, обід або вечерю.
Читайте також: Як організувати закупівлі харчування в закладах освіти? Нові рекомендації
Окрім цього, розширено інформацію про харчові продукти щодо вмісту глютену для організації дієтичного харчування, уніфіковано термінологію, що зазначена в нормах харчування з тією, що використовується в технологічній документації на страви та вироби.