Connect with us

Законодавство

5 ступенів ризиковості поводження з харчовими продуктами

Опубліковано

Набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» від 31 жовтня 2018 р. № 896.

Нею затверджено «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».

У Порядку визначили, що критеріями оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності є:

  • ризики, що пов’язані з тваринами, харчовими продуктами, їх використанням операторами ринку;
  • дії, які можуть призвести до негативного впливу на безпечність харчових продуктів;
  • результати здійснення попередніх заходів державного контролю;
  • ефективність процедур, які застосовуються оператором ринку з метою дотримання законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин;
  • інформація, яка може свідчити про невідповідність господарської діяльності вимогам зазначеного законодавства.

Періодичність здійснення планових заходів державного контролю у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини визначається на підставі ризик-орієнтованого підходу відповідно до додатків 1 та 2 до Порядку.

Отже, планові заходи державного нагляду здійснюються із встановленою періодичністю для суб’єктів:

  1. з дуже високим ступенем ризику – інспектування – не більше 4 разів на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  2. з високим ступенем ризику – не частіше 3 разів на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  3. із середнім ступенем ризику – не більше 2 разів на рік, аудит – не більше 1 разу на рік;
  4. з низьким ступенем ризику – не частіше 1 разу на рік, аудит – не більше 1 разу на 2 роки;
  5. з незначним ступенем ризику – не більше 1 разу на 2 роки, аудит не проводиться.

Для визначення ступеня ризику варто обрахувати кількість балів за критеріями,  зазначеними у додатках. Так, при сумі від 0 до 20 балів визначається незначний ступінь ризику; від 21 до 39 балів – низький; від 40 до 69 – середній; від 70 до 89 – високий, а від 90 до 100 балів – дуже високий.

Кількість балів, ступінь ризику від провадження господарської діяльності та періодичність здійснення планових заходів державного контролю визначаються в актах категоризації потужності у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Акт складається щороку державними інспекторами територіальних органів Держпродспоживслужби щодо кожної потужності не пізніше 1 листопада поточного року на підставі відомостей, наявних станом на 30 вересня поточного року.

Перше інспектування потужностей, які введені в експлуатацію в поточному році, здійснюється не пізніше 3 місяців з дня видачі експлуатаційного дозволу на потужність або 6 місяців з дня державної реєстрації потужності.

Водночас втратила чинність постанова Уряду від 17 червня 2015 р. № 402.

Продовжити читання →
Натисніть, щоб прокоментувати

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
||
№ Документа: 896
Дата прийняття: 31.10.2018
Дата набрання чинності: 06.11.2018
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.

Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
||
№ Документа: 896
Дата прийняття: 31.10.2018
Дата набрання чинності: 06.11.2018
Дата реєстрації в Мінюсті: Немає
Номер реєстрації в Мінюсті: Немає
Внутрішній номер документа: Немає