Connect with us

Юридична практика

Відшкодування шкоди, заподіяної особі арбітражним керуючим

Опубліковано

Вимоги про відшкодування шкоди, заявлені в справі про банкрутство особою, яка вважає, що шкоду завдано арбітражним керуючим, є вимогами майнового характеру, містять ознаки спору, а тому підлягають розгляду за правилами позовного провадження в межах справи про банкрутство.

Читайте також: Стягнути збитки таки можливо

Такий висновок зробив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду. У справі, що розглядалася, НБУ, який є забезпеченим кредитором у справі про банкрутство товариства, оскаржив дії (бездіяльність) ліквідатора та просив суд стягнути з нього шкоду, заподіяну внаслідок неправомірного розпорядження ліквідатором коштами, отриманими від реалізації майна боржника, а також 3 % річних та інфляційні втрати. Місцевий господарський суд відмовив у задоволенні скарги Нацбанку з мотивів ужиття ліквідатором усіх необхідних заходів у ліквідаційній процедурі боржника. Натомість суд апеляційної інстанції зазначену ухвалу скасував, ухваливши нове рішення, яким скаргу НБУ задовольнив у повному обсязі. У свою чергу КГС ВС при перегляді судових рішень зробив такі правові висновки.

Читайте також: Стягнення 3% річних, інфляційних втрат за непогашення боргу за рішенням суду

Враховуючи, що вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної арбітражним керуючим, випливають зі здійснення процедур у справі про банкрутство та безпосередньо пов’язані з таким здійсненням, КГС ВС дійшов висновку, що якщо поряд з оскарженням дій/бездіяльності арбітражного керуючого у справі про банкрутство заявник заявляє до арбітражного керуючого вимогу про відшкодування шкоди, завданої його діями/бездіяльністю, ці вимоги мають заявлятися та розглядатися в спорі про відшкодування шкоди: із дотриманням вимог щодо загальних підстав відповідальності за завдану майнову шкоду, передбачених, зокрема, ст. 1166 ЦК України; за правилами заявлення вимог та розгляду спорів майнового характеру, що вирішуються в межах справи про банкрутство (ст. 7 КУзПБ), тобто за правилами позовного провадження.

Джерело: Юридичний вісник України

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.