Connect with us

Судова практика

Суб’єкт господарювання, що провадив діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняється від сплати земельного податку

Опубліковано

6 листопада 2020 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 805/2525/15-а відмовив у задоволенні касаційної скарги податкового органу, вказавши, що положення Закону України № 1669-VІІ про звільнення від земельного податку не ставиться у залежність від внесення змін до ПК України.

Податкова інспекція звернулася до суду з позовом до Підприємства про стягнення готівкою та з розрахункових рахунків грошових коштів з податку на прибуток, грошових коштів з авансового внеску з податку на прибуток, грошових коштів з податку на додану вартість, грошових коштів з земельного податку.

Окружний адміністративний суд постановою, залишеною без змін апеляційним судом, позов задовольнив частково, вказавши про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог в частині стягнення з підприємства земельного податку з огляду на встановлені Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 2 вересня 2014 р. № 1669-VII пільги, зокрема, щодо звільнення суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на території проведення антитерористичної операції від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

У касаційній скарзі, посилаючись на п. 5.2 ст. 5 ПК України, позивач зазначав, що у разі, якщо поняття, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПК України, для регулювання відносин оподаткування мають застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПК України. Законом України №1669-VII відповідні зміни щодо звільнення від сплати земельного податку суб`єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території проведення антитерористичної операції внесені не були, а тому відсутні правові підстави для застосування до спірних правовідносин положень Закону України №1669-VII, зокрема, щодо встановлених ним пільг зі сплати земельного податку.

Верховний Суд вказав, що Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 2 вересня 2014 р. № 1669-VІІ був прийнятий з метою забезпечення підтримки суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, та осіб, які проживають у зоні проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення.

Відповідно до ст. 6 Закону № 1669-VІІ під час проведення антитерористичної операції суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території її проведення, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності.

Підставою для звільнення від сплати за користування земельними ділянками є здійснення суб’єктом господарювання діяльності саме на території проведення антитерористичної операції та в період її проведення.

Інших умов (підстав) для звільнення платника податку від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності норми Закону № 1669-VІІ не передбачають.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що відповідач здійснює свою діяльність на території м. Слов`янськ та перебуває на обліку в Слов`янській ОДПІ. Заявлений до стягнення податковий борг виник у відповідача у зв`язку з несплатою самостійно визначених у податкових деклараціях з плати за землю за 2014 та 2015 роки податкових зобов`язань з земельного податку, у тому числі, в період проведення антитерористичної операції. Настання у відповідача обставин непереборної сили, що мали місце на території проведення антитерористичної операції, які стосуються справляння та сплати податків та обов`язкових платежів, з 14 квітня 2014 р. підтверджується сертифікатом (висновком) Торгово-промислової палати України.

Верховний Суд визнав правильними висновки судів попередніх інстанцій, що норми Закону України № 1669-VІІ є спеціальними в спірних правовідносинах, а тому його застосування не ставиться у залежність від внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Підготував Леонід Лазебний

Повний текст рішення

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.