Connect with us

Судова практика

Закриття провадження в частині залучення третьої особи у цивільній справі законом не передбачено

Опубліковано

18 серпня 2021 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 572/3632/15-ц задовольнив касаційну скаргу позивача за первісним позовом, який наполягав, що судом порушено його право щодо вирішення питання залучення чи незалучення третьої особи.

Позивач за зустрічним позовом звернувся до суду із клопотанням, у якому просив закрити провадження у справі в частині залучення (за його зустрічним позовом) як третьої особи – Реєстраційної служби районного управління юстиції у зв’язку з ліквідацією.

Читайте також: Вимога про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно є дієвим способом захисту прав щодо такого майна

Закриваючи провадження в частині залучення третьої особи до розгляду цієї справи, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що сам позивач вирішив звернутися з таким клопотанням, що є його беззаперечним процесуальним правом, яким він має право вільно розпоряджатися на свій розсуд щодо власного позову.

Розглянувши касаційну скаргу позивача за первісним позовом, Верховний Суд не погодився з висновками судів попередніх інстанцій, вказавши, що третя особа у справі не є стороною у цивільному процесі, а отже, за змістом п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд не може закрити провадження в частині залучення Реєстраційної служби районного управління юстиції як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. Тобто, третя особа у справі є лише сonsortes litis (учасником справи), не його стороною, а отже, закрити провадження щодо такої особи неможливо із жодних підстав, визначених ст. 255 ЦПК України.

Читайте також: Суд апеляційної інстанції не може розглядати питання про поворот виконання рішення після прийняття постанови за результатами розгляду апеляційної скарги

Провадження може бути закрито в частині вимог (вимоги) позивача до конкретного відповідача, а закриття провадження в частині залучення третьої особи у справі. процесуальний закон не передбачає.

Отже, за висновком ВС, ліквідація Державної реєстраційної служби, залученої до участі у розгляді справи як третя особа, не тягне за собою закриття провадження у справі у частині залучення такої особи до розгляду справи, оскільки цивільно-процесуальним законом не передбачено вчинення судом таких дій.

Зважаючи на те, що у справі допущено неправильне застосування норм процесуального права, Верховний Суд скасував ухвалу районного суду та постанову апеляційного суду.

Підготував Леонід Лазебний

Повний текст рішення

Продовжити читання →

Новини на емейл

Правові новини від LexInform.

Один раз на день. Найактуальніше.

Digital-партнер


© ТОВ "АКТИВЛЕКС", 2018-2024
Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на LEXINFORM.COM.UA
Всі права на матеріали, розміщені на порталі LEXINFORM.COM.UA охороняються відповідно до законодавства України.